Thursday, April 23, 2015

KEK BATIK BUJANG

ASSALAMUALAIKUM WBT...

Pejam celik pejam celik skarang nie dh hujung bulan april..lg brape bulan nk masuk bulan ramadhan.sekejap je mase berlalu. Jadi , sape2 y blom habis ganti puasa tue boley la ganti cepat2. ok, entry utk hari nie den nk kongsi resepi kek batik bujang..saje letak bujang nk bg panjang skit name die..tambah2 nt bln ramadhan kite boley tgok ramai org duk jual kek batik kat bazar ramadhan tue nt..so, ape kate kali hampa2 seme try buat sendri..mesti anak2 , adik2 n family hampa seme suka..btw,klu buat sndri nie lagi  murah,banyak, sedap n boley ikut citarasa kite..terpulang nk buat manis ke, tawaq ke ,nk buh kacang ke and mcm2 la.


sumber dari cik google..


Jadi, skarang nie den nk bgtau bahan2 y diperlukan utk buat kek batik nie...ya ampun sgt simple n senang la nk cari bahan2 nk buat kek batik nie. Resepi nie den blaja dari kakak den dan den telah buat sedikit kelainan. yolah kn..nak mkn sedap kne pandai la ubah2 ikut selera kite..

bahan-bahannya adalah seperti dibawah:

- 1 plastik biskut marie
- 200g milo
- 4 biji telur
- serbuk koko
- 1 buttercup (380g klu x silap)
- 1 tin susu pekat
-  200g kacang gajus

bahan2 utk buat kek batik

Cara-cara nak buat kek batik :
  1. panaskan multicooker or kuali..kemudian masukkan butter cup seme skali..cairkan buttercup tadi sampai btul2 cair..tggu beberapa minit.sementara tggu buttercup cair tue korang boley la patahkan biskut marie yep..
  2. selepas cair sepenuhnya buttercup td, anda masukkan susu kedalam adunan td.Gaul sehingga susu dan buttercup sebati. kemudian masukkan serbuk koko y telah dibancuh bersama air panas. Gaul sehingga sebati juga.
  3. kemudian, masukkan serbuk milo  dan gaul...setelah adunan kelihatan likat, masukkan telur sebiji demi sebiji.
  4. setelah itu, gaul sehingga adunan menjadi likat..apabila adunan telah likat, tutup api dapur dan masukkan biskut yang telah dipatahkan tadi ke dalam adunan.
  5. Gaul sehingga sebati. Kemudian letakkan kedalam bekas dan tekap sampai padat..Tunggu sehingga adunan sejuk dan masukkan kedalam peti ais..
  6. siap..so,dh boley potong dan makan.. 

selamat mencuba korang..buat la..senang je.den duk buat kek batik nie since form 5 lg.. sebabnye senang sgt nk buat..x perlu mase y lame. selamat mencuba yer.. byeee.


No comments:

Post a Comment