Monday, December 29, 2014

kek coklat keju kukus

Kek coklat keju kukus 

salam subuh kawan2 seme...
nie nk cter sikit pengalaman buat kek coklat keju kukus...entah la cam pelik je name die..aq nie penggemar kek..so,klu dh suke mkn kek mesti la aq akn buat kek..suatu hari tue time cuti sem aq balik umah n kebetulan kakak aq ckp die nk mkn kek coklat kukus..aq pown tgh rajin time tue kn...p la beli brg2 nk buat kek..

so..nk dijadikan citer aq nmpak cream cheese kt tunas manja tue ..n tbe2 p beli..so,aq balik umah bukak buku resepi mak aq n tgok resepi kek coklat keju kukus nie..n tanpa buang mase trus buat..

pic y kat ats tue la kek y aq buat..first trial...alhamdulillah jd walaupon x cantik sgt rupe die..almaklum lah..org laki y buat kn..

so,kt bawah nie aq ade bg resepi kt korang klu nk try buat...
SELAMAT MENCUBA.
.


BAHAN A

  • 300 g cream cheese
  • 60 g gula kastor
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
  • 1 susu air perahan lemon
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dengan gula kastor hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 susu kecil vanilla
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

1 comment:

  1. sodappp nyaaa! meleleleleleleleh ayaq lioqqqq tengokkk pepagi butaaa niii

    ReplyDelete